Z całą pewnością można powiedzieć, że tacos jest jedną z najbardziej meksykańskich potraw. Wszyscy znają placki tortilli, które napełnione farszem występują pod nazwą burrito, natomiast nie zawinięte, ale zostawione w formie otwartej tworzące tak jakby otwartą muszlę to właśnie tacos. Dzisiaj bardzo popularne są potrawy zawijane właśnie w placek tortilli. Często błędnie nazywane są jako tortilla, ale popularnie funkcjonujące nazwy to również wrap czy twister. Wszystkie tego typu potrawy pochodzą od tacos. Samo tacos można przygotować na wiele sposobów. Do kukurydzianej tortilli wkłada się farsz, polewa się go najczęściej ostrym sosem i zjada. Jednakże można też zrobić tacos z użyciem pszennej tortilli, ale nie będzie to już prawdziwe tacos odpowiadające swojej nazwie. Tak samo jak w wypadku, gdy do zrobienia tej potrawy użyjemy kupnych muszli produkowanych seryjnie. Również rodowici meksykanie kręcili by na ten wynalazek nosem. Co prawda najczęściej tacos przyjmuje taką formę, ale jest to patent… amerykański. Wedle Meksykan nie ma reguły, że tacos musi być podawane w tortilli, która wygląda jak muszla.
Pochodzące z Meksyku typowe „tacos de Carnitas” są wypełnione Caritas, które to samo w sobie uchodzi za osobną potrawę. Carnitas jest to chude wieprzowe mięso, które ma charakterystyczny cytrusowy aromat. Gotuje się je bardzo wolno, ale w gorącym tłuszczu. Na koniec podsmaża przez co mięso jest bardzo soczyste w środku, ale chrupiące z wierzchu. Układa się je w tortilli, polewa sosem np. hot chilli salasa, posypuje kolendrą, a nawet dodaje cebulę u avocado, aby powstało prawdziwe meksykańskie „tacos de Carnitas”. Aczkolwiek wiele osób robi swoje modyfikacje, które przypominają bardziej składniki na burrito, które również jest popularną meksykańską potrawą.
Polecamy
Najnowsze
Kuchnia meksykańska
Kuchnia meksykańska jest jedną z najpopularniejszych na świecie. W każdym większym mieście znajdziemy restaurację serwującą przysmaki z tego... [...]